Een mens kan nooit teveel kookboeken hebben. Ja toch, niettan? Of je er nou wel of niet mee kookt, het staat sowieso altijd leuk en interessant in de boekenkast. De keuze aan Indische/Indonesische en aanverwante kookboeken in Nederland is – net als het toko- en restaurantaanbod – enorm en divers.

Indorock

Het Gouden Kookboek 2019 en terecht. Dit kookboek staat boordevol lekkere recepten die hip en eigentijds zijn. Voor sommigen misschien iets te hip en eigentijds, maar daarmee wel een geheel nieuwe doelgroep aanborend. Yes gurl, spread the word! Uiteraard met prachtige (food)foto’s en van het (straat)leven van alledag in Indonesië door fotograaf Remko Kraaijenveld.

Bestellen

Indorock

Toko Lo Indisch Bakboek

The queen of Indische baksels and snacks, dat is banketbakker Lola van Ruler, eigenaar van ‘Toko Lo’. Haar gelijknamige kookboek heeft naast mooie recepten ook een prachtige vormgeving die je instant naar tempo doeloe (tijd van vroeger in Nederlands-Indië) brengt mét een hedendaags tintje. Ja dat kan!

Bestellen

Toko-Lo

Bijbel van de Indonesische keuken

Prachtig overzicht in regio’s/eilanden van de rijke Indonesische keuken. Dé Indonesische keuken bestaat niet, net als dé Italiaanse en – vooruit – dé Nederlandse keuken ook niet. En nee dat laatste is niet lullig bedoeld, alleen ter illustratie dat dûmkes uit Friesland komen en zuurvlees uit de Zuidelijke regionen van Nederland. Kun je nagaan wat een diversiteit er in een vele malen groter land als Indonesië te vinden is. Die veelzijdige Indonesische keuken komt goed aan bod in dit boek met stap voor stap recepten en veel uitleg over kookgerei en ingrediënten. Maureen Tan heeft met dit kookboek inderdaad een prachtige bijbel van de Indonesische keuken gecreëerd.

Bestellen

bijbel-van-de-Indonesische-keuken

Java

Dat je van de verschillende keukens op Java alleen al een kookboek kunt maken, bewijst Maureen Tan met haar tweede boek Java. Naast de goede recepten en prachtige fotografie is het ook nog een heel persoonlijk kookboek geworden. Een juweeltje met gouden letters. Of het ook daadwerkelijk het Gouden Kookboek van 2022 gaat worden, weten we begin november.

Bestellen

Java

Groot Indonesisch kookboek

Deze culinaire klassieker mag eigenlijk niet ontbreken in je (kook)boekenkast. Tenminste, als je fan bent van de Indische en Indonesische keuken. En ik neem aan dat je dit magazine niet voor niets aan het lezen bent. Dat Beb Vuyk veel meer was dat de schrijfster van het Groot Indonesisch Kookboek heeft Pauline Chavannes de Senerpont Domis van ‘Pisang Susu’ heel mooi beschreven.
Ga hiervoor naar: www.pisangsusu.com/over-beb-vuyk

Bestellen

Groot-Indonesisch-kookboek

Bersama

Na het basisboek, kwam het kookboek Bersama. Bersama betekent ‘samen’. Naast recepten vertelt het ook het verhaal van de Indische familie(keuken) van Francis Kuijk. In dit boek ademt de waarde van eten – en dan met name het samen koken en eten – en is daarmee en boek naar mijn hart.

Bestellen

Bersama

Manis

Dit is me toch een juweeltje! Ik (Helena) ben helemaal niet van zoet, maar de baksels van Francis Kuijk die in dit boek staan, zijn om je vingers erbij af te likken zo lekker. Naast een aantal klassiekers, vind je er ook veel nieuwerwetse Indische zoetigheden. Vooral de kafir lime cheesecake is zo verslavend. Heb je die eenmaal geproefd, dan wil je nooit meer een ‘normale’ cheesecake.

Bestellen

manis

Zoals alleen oma dat kan

De goedlachse Indo Brabo Danny Jansen heeft sowieso altijd wel gezellige kookprogramma’s, maar vooral de serie ‘Zoals alleen oma dat kan’ is een pareltje. De oma’s stelen de show. Elke (klein)zoon/dochter die wel eens met moeder of oma in de keuken heeft gestaan, kent het gevoel dat je 1. of in de weg loopt of 2. de (af)keurende non-verbale communicatie omdat je toch echt te weinig ketoembar in het gerecht doet. Ach het is het allemaal waard als het eindresultaat lekker is.

Bestellen

zoals-alleen-oma-dat-kan

Sambal, 50 recepten met pit

Chefkok Titi Waber schreef dit kookboek, terwijl ze zelf niet echt tegen pittig kan. Dat je dan een kookboek maakt met pittige (en ook minder pittige) sambals, is wel humor. Kom je niet veel verder dan sambal oelek, trassi of brandal en wil je wel eens iets anders proberen, dan is dit kookboek zeker iets voor jou.

Bestellen

sambal-titi-waber

Jiwa

Jiwa staat in het Maleis voor ziel of innerlijk. Mas en Carl delen in dit boek 88 Aziatische en Indische recepten. Genoeg om een tafel te kunnen vullen met heerlijke, hartverwarmende gerechten.

Bestellen

Jiwa