‘…innovatieve nasi.’ Daar sloot het bericht met de aankondiging van de nieuwe culinaire programmareeks mee af.
Een tv programma over de toekomst van ons eten. De eerste aflevering ging over nasi. Innovatieve nasi.
Tegen beter weten in dacht ik dat deze aflevering mogelijk zou gaan over innovatieve manieren om rijst te verbouwen. Nieuwe soorten rijst met een kortere groeiperiode en minder gebruik van water. Of ging het hier om rijst met een lagere glykemische index of lager koolhydraatgehalte?
Maar al snel bedacht ik: zou deze aflevering wel over nasi gaan? Of eigenlijk over nasi goreng? Flauw misschien, maar het is toch echt wat anders. Menig Belanda die nasi besteld in Indonesië en een bord witte rijst voorgeschoteld krijgen.
De aflevering bekeken en het bleek zelfs niet eens niet eens over nasi goreng te gaan. Want de rijst werd volledig vervangen door een andere koolhydraat. En dat is natuurlijk verder prima als je dat doet en zeker als dat beter is voor de toekomst van deze aardbol, maar: Noem. Het. Geen. Nasi. (Goreng!.)
Nasi is rijst. Nasi goreng is gebakken rijst. Het is niet zo ingewikkeld…
Nasi (goreng!) zonder rijst is als bruine bonensoep zonder bruine bonen. Tomatensaus zonder tomaten. Appelsap zonder appels.
Einde rant.
