Team Indofoodtours

Helena Smit

Helena Smit

Eigenaar, tourleider, host

“Indofood promotor, zo noem ik mezelf als mensen vragen wat ik doe. Ik startte de Indofoodtours (en leid af en toe nog een tour), organiseer Indofood events en heb het eenmalige blad RAKUS Magazine uitgegeven (inmiddels uitverkocht) dat een online vervolg geeft gekregen: https://rakusmagazine.nl Daarnaast schrijf ik regelmatig als freelancer voor andere media. Drie keer raden over welk onderwerp ;-).

Ik ben een Rotterdamse Indo, Nederlandse vader (ook Rotterdam) en een Indonesische moeder (uit Palembang, Sumatra). Met pempek en pepers opgegroeid. Vraag me niet of iets pedis is, want ik ben geen goede graadmeter.”

Andrea Cornets de Groot

Andrea Cornets de Groot

Tourleider, host

Anouk Stuart

Anouk Stuart

Tourguide, host

Anouk is in het dagelijks leven ambtenaar. “Maar, nog veel belangrijker: ik ben ook Indo, Haagse en ik houd heel erg van mensen, wandelen en eten. Al mijn interesses en sterke kanten komen dus samen bij de Indofoodtours!

Ik ben gek op koken, heb ook echt ontzettend veel kookboeken, en vind het ook leuk om lekker buiten de deur te eten. Ik ben elke dag de hele dag bezig met wat ik allemaal wil eten. Mijn allerlievelings ingrediënt is jeruk purut. Die geur alleen al…ik zou er wel een parfum van willen hebben, bedacht ik me. Ik ben op zoek naar een jeruk purut parfum gegaan en ja hoor, het bestaat (en ik kocht het)!

Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Ik heb nog heel veel te leren over mijn roots. Genoeg om het met elkaar gezellig aan tafel over te hebben dus. En nog beter: met een heerlijk Indo hapje of drankje daarbij!”

Francisca Tan

Francisca Tan

Tourguide, host

“Even voorstellen: Francisca Tan. Een foodie van het eerste uur. Ik geef naast dat koken één van mijn lievelingsbezigheden is, ook kookworkshops in de Aziatische keuken. Heerlijk om kennis door te geven. Daarnaast dans en perform ik in het theater en participeer ik in diverse projecten.

Ik heb altijd in de culturele sector gewerkt en wil de overstap maken naar het culinaire, met zijstapjes in het culturele. De Indofoodtours is een goed begin. Daarnaast presenteer ik en ben mede programmeur van het Kooktheater tijdens de Tong Tong Fair.

Op dit moment volg ik een opleiding tot stemactrice en hoop hierin ook aan de slag te kunnen gaan. Een culinaire podcast inspreken, voice over voor bedrijfsfilmpjes, een commercial inspreken, wie weet. Ik sta er voor open.

Ik heb er zin in om mijn passie voor food te delen met deelnemers aan de Indofoodtour en hoop jullie snel te ontmoeten.”

Siu Lien Tjoa

Siu Lien Tjoa

Tourguide, host

“Hi! Mijn naam is Siu Liën. Ik ben gek op alles wat met eten te maken heeft! In mijn vrije tijd duik ik graag in mijn kookboeken, kook ik voor vrienden of met mijn kookclub, ga ik uit eten en ontdek ik nieuwe culturen via hun keuken.

Mijn liefde voor eten is me met de paplepel ingegoten. Met name door mijn ouders, beide zijn Peranakan Chinees uit Indonesië. Mijn moeder komt uit Semarang en kwam naar Nederland om te studeren. Mijn vader komt uit Surabaya en kwam als 7-jarige jongen in Nederland na de oorlog. De smaken van midden-Java zijn mij het meest bekend: elke zomer van mijn jeugd bracht ik door bij mijn familie in Semarang. Ook nu ga ik nog regelmatig terug.

Ik deel mijn liefde met eten en cultuur graag met jullie. Dat doe ik door middel van de IndoFoodTours, maar ook als coördinator van het Kooktheater van de Tong Tong Fair. Ik zie er naar uit om jullie mee te nemen naar een aantal van de leukste IndoFood ondernemers in Den Haag!”

Rory Blokzijl

Rory Blokzijl

Social media, klantenservice, eventmanagement

Rory is moeder van een meisje en dol op gekkigheid, alles dat Indisch is en ze houdt van lekker eten en Indofood in het bijzonder.

“Ik ben altijd op zoek naar nieuwe adresjes en check graag of de keuken kan tippen aan de kookkunsten van mijn oma en moeder.”

Andrea Rietveld-Manus

Andrea Rietveld-Manus

Eventmanagement, social media, klantenservice

Voor de Indofoodtours plant Andrea de tours in samen met de tourguides en onderhoudt ze de contacten met toko’s en restaurants.

“Ik hou van verhalen achter plaatsen, spullen en mensen. Mijn dagelijks werk in musea voelt als het vertellen van die verhalen. Op de markten die ik jarenlang organiseerde speelde het verhaal achter het product altijd de hoofdrol. Wie je bent en wat je belangrijk vindt, dat stop je in jouw product, jouw onderneming. Of in je eten.

Ik ben een tweede generatie Indo. Binnen onze familie is eten een verbindende factor. Het bereiden, opeten en beoordelen ervan. Altijd gezellig, altijd teveel en altijd met aandacht. De appgroep met mijn broers heet niet voor niets ‘makan dulu‘.

Deel uitmaken van het team van Eating Habits geeft mij de mogelijkheid meer invulling te geven aan mijn Indo-zijn en dat voelt heel betekenisvol. Ik hoop dat ik er ook weer iets van kan doorgeven aan mijn kinderen, want je roots maken jouw verhaal.”

Daisy de Fretes

Daisy de Fretes

Social media, klantenservice, eventmanagement

Hi, ik ben Daisy, een enorme foodie & fotograaf.

Met mijn Molukse roots kan het niet anders dan dat eten belangrijk is!

Tijdens mijn wereldreis in 2019-2020, viel het kwartje.  Ik gooide het roer om en heb van mijn passie, mijn werk gemaakt. Ik heb veel verschillende landen gezien, culturen opgesnoven en nog meer gerechten geproefd heb. Deze leg ik dan ook graag vast voor restaurants, chefs, cateraars of andere foodies.

Ik ben er dan ook enorm trots op dat ik voor RAKUS Magazine enkele fotoreportages heb mogen maken.

All things food & fotografie dus!

Rizky Kalebos

Rizky Kalebos

Stadsplanner Indo Food & Architecture Tour

Rizky Kalebos heeft een achtergrond in stadsplanning, heeft Indonesische roots en een grote interesse in architectuur. In Indonesië was hij nieuwsgierig naar de sporen van Nederland in de architectuur. Maar andersom zijn er ook in Nederland sporen van Indonesië te vinden. In de speciale tour leer je hoe Indonesië, naast architectuur, zowel de stedenbouw en de bevolkingssamenstelling van Den Haag heeft beïnvloed. 

Yulia Pattopang

Yulia Pattopang

Historicus Indo Food & History Tour

Yulia Irma Pattopang is geboren en getogen in Indonesië. Ze is historicus en foodie. In het dagelijks leven is zij programmamaker voor het Indisch Herinneringscentrum. Af en toe neemt ze ook wat freelance opdrachten aan als schrijver. Haar interesse ligt in de post-koloniale geschiedenis van Nederland en alle gevolgen van het kolonialisme die nog voelbaar en te zien zijn in Nederland. Al woont ze bijna vijftien jaar in Nederland, ze blijft trouw aan de tradities die haar moeder haar heeft geleerd: “Je eet nog niet als je nog geen rijst eet, dat is snacken!”

Over Indofoodtours

Eet jezelf een weg door Indisch en Indonesisch Den Haag. Er zijn tours te voet en op de fiets.

(c) 2016-2023, Eating Habits

onderdeel van

Eating Habits turquoise klein