Team Indofoodtours
Na de eerste lockdown in 2020 besloten foodievriendinnen Nathalie Komar en Helena Smit weer eens af te spreken. Naar goed gebruik met eten.
Het feit dat je toen nergens mocht binnen blijven zitten om het eten op te eten #wateentijd, was een mooie aanleiding om er een foodtour van te maken en diverse Indo hotspots in Den Haag langs te gaan. Lemper hier, sate daar enz.
Dit alles werd al vloggend op Instagram vastgelegd waarna veel kijkers vroegen wanneer we deze route als tour zouden aanbieden. Onder het mom ‘waarom ook niet?’ plaatste Helena de tour op haar website. Die was binnen een week uitverkocht.
Tussen de diverse lockdowns in werden er meer tours gegeven en breidden we de tours steeds verder uit.
In 2022 nam Nathalie afscheid om zich op haar andere werkzaamheden te kunnen richten. Helena ging verder en bouwde de Indofoodtours op tot wat het nu is.

Dit zijn wij

Helena Smit
Eigenaar, tourguide, host
“Indofood promotor, zo noem ik mezelf als mensen vragen wat ik doe. Ik startte de Indofoodtours (en leid af en toe nog een tour), organiseer Indofood events en geef de enige echte culinaire glossy all about makan2 uit: RAKUS Magazine uitgegeven. Het was de bedoeling dat RAKUS Magazine alleen eenmalig uitgegeven zou worden, maar door het succes gaan we nog even door. Op https://rakusmagazine.nl vind je meer over de (voor)verkoop gestart. Daarnaast schrijf ik regelmatig als freelancer voor andere media. Drie keer raden over welk onderwerp ;-).
Ik ben een Rotterdamse Indo, Nederlandse vader (ook Rotterdam) en een Indonesische moeder (uit Palembang, Sumatra). Met pempek en pepers opgegroeid. Vraag me niet of iets pedas is, want ik ben geen goede graadmeter.”

Anouk Stuart
Tourguide, host
Anouk is in het dagelijks leven ambtenaar. “Maar, nog veel belangrijker: ik ben ook Indo, Haagse en ik houd heel erg van mensen, wandelen en eten. Al mijn interesses en sterke kanten komen dus samen bij de Indofoodtours!
Ik ben gek op koken, heb ook echt ontzettend veel kookboeken, en vind het ook leuk om lekker buiten de deur te eten. Ik ben elke dag de hele dag bezig met wat ik allemaal wil eten. Mijn allerlievelings ingrediënt is jeruk purut. Die geur alleen al…ik zou er wel een parfum van willen hebben, bedacht ik me. Ik ben op zoek naar een jeruk purut parfum gegaan en ja hoor, het bestaat (en ik kocht het)!
Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Ik heb nog heel veel te leren over mijn roots. Genoeg om het met elkaar gezellig aan tafel over te hebben dus. En nog beter: met een heerlijk Indo hapje of drankje daarbij!”

Edwin van Vleuten
Tourguide, host
“Hi! Ik ben Edwin van Vleuten, derde generatie Indo van een Hollandse moeder en Indische vader. Mijn opa kwam uit Batavia en mijn oma uit Billiton. Ik ben dol op Indisch en Indonesisch eten. Toko’s testen vind ik geweldig, ieder heeft zo zijn/haar specialiteit. Ik haal graag specifieke gerechten bij mijn favoriete toko’s, waar ik ook graag voor om rijd.
Mijn passie is ontstaan bij mijn Indische opa en oma in Voorschoten. Altijd als ik daar kwam werd ik, vanaf het moment van binnenkomst tot vertrek, door hen verwend met allerlei Indische lekkernijen. De Indische kroket, lemper, katjang bawang en rambutan met vanille-ijs en susustroop zijn voor mij jeugdsentiment.
Sinds 3 jaar ben ik ook verbonden aan de Tong Tong Fair. Ik ben presentator en mede programmeur van het kooktheater geweest en nu programmeer ik ook weer kook workshops voor het nieuwe theatercafé de Veranda.
Ik ben heel trots dat ik mijn kennis en enthousiasme mag delen tijdens deze geweldige tour waarbij wij langs de leukste en gezelligste indofood ondernemers gaan. Ik ben ook nieuwgierig naar jullie verhalen en kijk ernaar uit om samen met jullie te genieten van de fantastische gerechten die we gaan proeven.”

Senzy Leonore
Tourguide, host
“Mijn naam is Senzy Leonore en in het dagelijks leven ben ik een kok.
Als dochter van een Indo moeder en vrouw van een Surinaamse man hou ik ervan om authentiek te koken. Ik vind het heerlijk om nieuwe gerechten te koken en smaken te ontdekken. Naast koken houd ik ook van bakken en ben ik zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Natuurlijk houd ik van eten want van alleen praten over eten krijg je honger.
Mei 2024 heb ik voor het eerst kennis mogen maken met Indonesië, het land van m’n oma. Het land gaf me liefde en warmte maar ook zoveel inspiratie!
De Indonesische keuken maakt mij zeer enthousiast en eten verbindt zeggen ze dus ik kijk er naar uit om met jullie op ontdekkingsreis te gaan.”

Lisa Supusepa
Eventmanagement, klantenservice
“Eten verbindt mensen – een goed gerecht is een verhaal, een herinnering en een stukje thuis op je bord.”
Eten is voor mij een manier om te verbinden. Het brengt me terug naar de warme herinneringen van vroeger, wanneer de familie samenkwam bij mijn oma Supu thuis.
Mijn vader, geboren en getogen in Nederland uit een KNIL-familie, en mijn moeder, geboren op de Molukken en begin jaren ’90 naar Nederland gekomen, brachten me de liefde voor de Molukse en Indonesische keuken bij. Koken is een van mijn hobby’s, iets wat ik leerde van mijn oma en moeder, maar vooral door zelf te experimenteren.
Als coördinator bij Indofoodtours zorg ik ervoor dat alles soepel verloopt.

Francisca Tan
Tourguide, host
“Even voorstellen: Francisca Tan. Een foodie van het eerste uur. Ik geef naast dat koken één van mijn lievelingsbezigheden is, ook kookworkshops in de Aziatische keuken. Heerlijk om kennis door te geven. Daarnaast dans en perform ik in het theater en participeer ik in diverse projecten.
Ik heb altijd in de culturele sector gewerkt en wil de overstap maken naar het culinaire, met zijstapjes in het culturele. De Indofoodtours is een goed begin. Daarnaast presenteer ik en ben mede programmeur van het Kooktheater tijdens de Tong Tong Fair.
Op dit moment volg ik een opleiding tot stemactrice en hoop hierin ook aan de slag te kunnen gaan. Een culinaire podcast inspreken, voice over voor bedrijfsfilmpjes, een commercial inspreken, wie weet. Ik sta er voor open.
Ik heb er zin in om mijn passie voor food te delen met deelnemers aan de Indofoodtour en hoop jullie snel te ontmoeten.”

Siu Lien Tjoa
Tourguide, host
“Hi! Mijn naam is Siu Liën. Ik ben gek op alles wat met eten te maken heeft! In mijn vrije tijd duik ik graag in mijn kookboeken, kook ik voor vrienden of met mijn kookclub, ga ik uit eten en ontdek ik nieuwe culturen via hun keuken.
Mijn liefde voor eten is me met de paplepel ingegoten. Met name door mijn ouders, beide zijn Peranakan Chinees uit Indonesië. Mijn moeder komt uit Semarang en kwam naar Nederland om te studeren. Mijn vader komt uit Surabaya en kwam als 7-jarige jongen in Nederland na de oorlog. De smaken van midden-Java zijn mij het meest bekend: elke zomer van mijn jeugd bracht ik door bij mijn familie in Semarang. Ook nu ga ik nog regelmatig terug.
Ik deel mijn liefde met eten en cultuur graag met jullie. Dat doe ik door middel van de IndoFoodTours, maar ook als coördinator van het Kooktheater van de Tong Tong Fair. Ik zie er naar uit om jullie mee te nemen naar een aantal van de leukste IndoFood ondernemers in Den Haag!”